Har du brug for kirurgi for en afvigende septum? Her er tegnene

En afvigende skillevæg er, når den tynde bruskvæg, der adskiller dine næsebor (septum), er flyttet til den ene side. Det kan ske på grund af en skade, en medfødt defekt eller en betændelse. Hvis du har en afvigende skillevæg, giver det måske ikke nogen symptomer. Men hvis din skillevæg blokerer dine luftveje helt eller delvist, kan det give dig problemer med at trække vejret gennem næsen. Hvis du tror, at du måske har en afvigende skillevæg, skal du tale med din læge. De kan arrangere en tid hos en ENT-specialist (øre-næse-halslæge) for dig. 

Tegn på, at du måske har brug for operation for en skæv næseskillevæg

Hvis du har en afvigende skillevæg, kan du opleve nogle af følgende symptomer: 

 

– Vanskeligheder med at trække vejret gennem næsen

– En følelse af, at det ene næsebor altid er blokeret

– Hyppig hovedpine   

– En løbende næse   

– Ondt i halsen

 

ØNH-specialister kan bruge en kikkert til at se på indersiden af din næse og vurdere, om du har en afvigende skillevæg. Hvis du har det, vil de sandsynligvis anbefale en operation for at rette op på det. Denne procedure kaldes septoplastik. Under denne operation retter kirurgen septumet ud og placerer det midt i din næse. De vil også fjerne knogle eller brusk, der blokerer dine luftveje. Septoplasty er normalt et ambulant indgreb, hvilket betyder, at du kan gå hjem samme dag.

Genoptræningsprocessen

Efter septoplasty-operationen skal du hvile dig i et par dage. Du kan opleve en vis let blødning og hævelse i denne periode. Det er vigtigt at følge din læges anvisninger om pleje efter operationen, f.eks. ved at bruge saltvandsspray eller svampedæmpende midler til at reducere hævelsen i næsen og hjælpe dig med at trække vejret bedre. Du skal muligvis også anvende et koldt kompres på området i ca. 15 minutter flere gange om dagen.

 

Det er vigtigt at undgå anstrengende aktiviteter, f.eks. bøjning eller løft, i mindst en uge efter operationen. Du bør også afholde dig fra at flyve med fly i denne periode. Din læge vil sandsynligvis råde dig til ikke at pudse næsen for hårdt i flere uger efter operationen.

Konklusion 

Hvis du tror, at du måske har en afvigende skillevæg, er det vigtigt at gå til lægen, så de kan vurdere, om en operation er nødvendig eller ej. For more information, visit https://rhinoklinikken.dk/. Mens mange mennesker med afvigende septum ikke oplever nogen symptomer, kan åndedrætsbesvær og andre problemer for andre være konstante gener. Heldigvis findes der dog en ret enkel kirurgisk løsning, som kan hjælpe med at få tingene tilbage til det normale. Så hvis du tror, at du måske har brug for en septoplasty, så tøv ikke med at kontakte en ØNH-specialist i dag.